ehh. kolejny problem z granicą.
aa: Granice, kolejny hard przykład:
Kiedy wyciągam w drugim pierwiastku z licznika n
3 to zostaje mi −1. No ale przeciez w zbiorze
liczb rzeczywistych nie ma pierwiastka z liczby ujemnej , no to jak sobie tutaj poradzić?
Pozdrawiam!
24 lis 22:00
Ajtek:
Istnieje pierwiastek nieparzystego stopnia z liczby ujemnej.
3√−1=−1 ponieważ (−1)
3=−1
24 lis 22:03
Aga1.: 3√−8=−2.
24 lis 22:05
aa: no też mi się tak wydawało. ale wpisałem do wolframa a on mi w dziedzinie zespolonej tylko
podawał..
24 lis 22:05
Aga1.: Dziel przez n, pod pierwiastkiem drugiego stopnia przez n2, a pod pierwiastkiem trzeciego
stopnia przez n3.
24 lis 22:06
aa: no tak staram się robić.
24 lis 22:09