funkcja liniowa
ahu8: Znajdź wzór f(x) gdy f(2x+1)=−3+1 a x∊R
Proszę o wskazówki, nie wiem jak to rozwiązać.
24 lis 21:54
Aga1.: Sprawdź, czy dobrze zapisany przykład i podaj odp.
24 lis 22:01
ahu8: Faktycznie, źle.
f(2x+1)=−3x+1
odp do przykładu nie ma, jeżeli o to chodzi xd
24 lis 22:08
zośka: f(x)=ax+b wzór f. liniowej
f(2x+1)=a(2x+1)+b=2ax+(a+b)
f(2x+1)=−3x+1


tak jest w treści czy inaczej?
2a=−3 ⇒ a=−1,5
a+b=1 ⇒ b=2,5
f(x)= −1,5 x +2,5
24 lis 22:11
ahu8: Tak, właśnie tak. Serdecznie dziękuję za pomoc! Człowiek się głowi, ale nie wpadnie żeby
wykorzystać podstawowy wzór f liniowej xd
24 lis 22:15
pigor: ... lub niech 2x+1=t ⇒ x=
12(t−1),
więc
f(x)=−3*
12(x−1)+1= −
32x+
32+1=
−32x+52 . ...
24 lis 23:31