.
kania : suma liczby bokow i liczby przekatnych wielokata wypukłego jest równa 21. Ile wierzcholkow ma
ten wielokąt?
6?
7?
8?
9?
24 lis 21:38
kania: ?
24 lis 21:53
kania: wie ktos jak to zrobic?
24 lis 22:00
Mila: n− liczba wierzchołków wielokąta wypukłego
| | n(n−1) | | | |
n punktów można połączyć na |
| sposobów [symbol | ] |
| | 2 | | |
n(n−1)=42 stąd n=7 jest siedmiokat
24 lis 22:10
aniabb: suma boków i przekatnych =21
2n+n2−n=42
n+n2=42
n(n+1)=42
n=6
24 lis 22:15
kania: to jak to ma być ? i dlaczego bo nie rozumiem i jaka to bedzie bryła?
24 lis 22:28
Eta:
2n+n
2−3n=42
n
2−n=42
n(n−1) =42= 7*6 ⇒n=7
24 lis 22:29
aniabb: płaska
24 lis 22:29
Eta:
| | n(n−3) | |
n −− liczba boków d= |
| −−− liczba przekątnych , n>3 i n€N |
| | 2 | |
24 lis 22:30