granica
fredek: Korzystajac z granic podstawowych wyrazen nieoznaczonych obliczyc podana granice:
lim
tgxtg5x*
x−>
π2−
*tgx/tg5x
Z gory dziekuje
24 lis 21:34
fredek: Za x podstawilem x=π2−u, tangensy zamienilem na sinxcosx jednak caly czas wychodzi mi
15. Odpowiedz jest 5
24 lis 21:36
fredek: wie ktos?
24 lis 21:50
pigor: ... , widzę to tak :
| | tgx | | ctg(π2−x) | |
lim x→π/2− |
| = lim x→π/2− |
| = |
| | tg5x | | ctg5(π2−x) | |
| | ctgt | | cost | | sin5t | |
= lim t→0 |
| = lim t→0 |
| * |
| = |
| | ctg5t | | sint | | cos5t | |
| | cost | | sin5t | | sin5t | |
= lim t→0 |
| * |
| = 11* lim t→0 |
| = |
| | cos5t | | sint | | sint | |
| | 5t | | sin5t | t | |
= lim t→0 |
| * |
|
| = 5* 1* 1= 5 . ...  |
| | t | | 5t | sint | |
25 lis 00:39