granice i trygonometria
m4k: siema, mam problem z granicą:
X→0
Potrafię ją rozwiązać z reguły L'Hospitala, ale jak to zrobić inaczej?
po użyciu wzoru na sinα+sinβ nic mi dalej nie przychodzi do głowy :S jak sobie z tym poradzić?
24 lis 20:53
m4k: mysle, że chodzi o to by zaimplementować wzór działający dla takiej granicy gdzie x→0, czyli
24 lis 20:54
ZKS:
| | 7x | | 3x | |
sin(5x) + sin(2x) = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | | |
gdy x → 0 to |
| = 1 oraz cos(0) = 1 |
| | | |
24 lis 20:58
m4k: o, wlaśnie o to mi chodziło, dzięki
24 lis 21:15
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
24 lis 21:20