matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
m01:
1
1
Oblicz x
2
+
wiedząc, że x
3
+
=110
x
2
x
3
24 lis 20:24
ZKS:
1
1
1
1
1
x
3
+
= (x +
)(x
2
− 1 +
) = (x +
)((x +
)
2
− 3)
x
3
x
x
2
x
x
1
1
(x +
)((x +
)
2
− 3) = 110
x
x
1
x +
= t
x
t(t
2
− 3) = 110 Dokończ.
24 lis 20:28
m01:
Skąd wzięło się to −3?
24 lis 20:36
Eta:
1
1
1
x
2
−1+
=x
2
+2 +
−3 = (x+
)
2
−3
x
2
x
2
x
24 lis 20:43