prawdopodobieństwo
xyz: przedszkolaki układają klocki z literami. Krzyś wybrał 5 klocków i ułorzył z nich wyraz PIŁKA.
Nastepnie pomieszał i ponownie ustawił je w losowy ciżg liter. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń
A− nowe słowo rozpoczyna siie od litery P
B− nowe słowo rozpoczyna sie od litery Ł a drugą litera jest A
C− nowe słowo nie kończy sie literą I
D− litery nowego słowa sa istawione w kolejności alfabetycznej
24 lis 20:11
aniabb:
P(A) = 4! / 5! = 1/5
P(B) = 3! / 5! = 1/20
P(C) = 1− 4! / 5! = 4/5
P(D) = 1 / 5! = 1/120
24 lis 20:14
hmm: robiłem to zadanie drzewkami, niestety w C wychodzi niezły kolos albo ja coś źle kombinuje...
da się to zrobić w inny sposób bo szczerze nie rozumiem tego co aniabb napisała powyżej, jak
do tego doszła?
23 sty 00:25
Janek191:
a) Litera P stoi na początku, a 4 pozostałe litery mogą być ustawione
na 4 ! sposobów ( permutacje zbioru o 4 elementach )
I Ω I = 5 !
I A I = 1* 4 ! = 4 !
P (A) = 4 ! : 5 ! = 1/5
b)
Na pierwszym miejscu jest litera Ł , a na drugim A.
Pozostałe 3 litery mogą być ustawione na 3 ! sposobów.
Mamy
I Ω I = 5 !
I B I = 1*1* 3 ! = 3 !
P( B ) = 3 ! : 5 ! = 1/20
c)
C' − nowe słowo kończy się literą L
więc
I C ' I = 4 ! * 1 = 4 !
P( C ' ) = 4 ! : 5 ! = 1/5
zatem
P ( C ) = 1 − P( C ' ) = 1 − 1/5 = 4/5
d)
AIKŁP
Jest tylko jedno takie ustawienie, więc
I D I = 1
oraz P( D ) = 1 / 5 ! = 1/120
=================================
23 sty 11:04
fgthh: Rzucamy dwukrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry. Liczba oczek uzyskana w pierwszym
rzucie odpowiada pierwszej wspólnej punktu N, a liczba oczek otrzymana w drugim rzucie –
drugiej współrzędnej tego punktu. Oblicz prawdopodobieństwo, że figura składająca się z
czterech punktów: K = (1, 3), L = (3, 1), M = (3, 3) i N ma oś symetrii.
10 mar 13:18
PW: Dla fgthh. Warto zauważyć, że punkty K i L są symetryczne względem prostej o równaniu y=x,
zaś punkt M należy do tej prostej.
10 mar 14:21