wyznacz funkcje
maco: Wyznacz wszystkie funkcje f: R → R spełniające warunek
f(x+y) − f(x−y) = f(x)f(y)
dla każdych liczb rzeczywistych x,y.
Mógłby mnie ktoś naprowadzić? Jak są podobne zadania z tym, że jest sam x to sobie radzę a tu
nie umiem.
24 lis 19:40
zośka: kilka własności tej funkcji :
1) to f(0)=0 ( podstaw za x=0 i y=0)
2) jest parzysta f(a)=f(−a) a więc ma wykres symetryczny względem osi y
jak to sprawdzić: f(x+y)−f(x−y)=f(x)f(y)
f(y+x)−f(y−x)=f(y)f(x) porównując obie równości:
f(x−y)=f(y−x)
czyli f(x−y)=f(−(x−y))
3) f(2x)=[f(x)]2
24 lis 22:05
Vax: f(2x) = f2(x) ≥ 0 dla dowolnego x rzeczywistego, czyli f(x) ≥ 0, więc:
f(x+y) − f(x−y) = f(x)f(y) ≥ 0 ⇒ f(x+y) ≥ f(x−y)
Wstawiając y:=−x dostajemy 0 ≥ f(2x) ≥ 0 czyli f(2x) = 0 stąd f(x) = 0, bezpośrednio
sprawdzamy, że dana funkcja istotnie spełnia tezę.
24 lis 22:39