funkcja odwrotna z ln
zuo: witam

mecze sie juz sporo czasu z tym przykładem: y=2ln (3−5x). Ma ktoś pomysł jak to
rozwiązać. Nalezy wyznaczyc funkcje odwrotną. Prosze o pomoc.
24 lis 19:40
SD:
Funkcja odwrotna ma postać:
24 lis 19:59
zuo: Można prosić o roziązanie krok po kroku?
24 lis 20:50
zuo: proszę ślicznie o krok po kroku, mam z tego kolokwium a kompletnie nie wiem skad to sie wzieło
24 lis 22:45
Mila: y=2ln (3−5x)
e
y/2−3=−5x /:(−5)
zmiana zmiennych;
24 lis 23:04
zuo: dziękuję ślicznie, cały czas próbowałam zrobić z 2 potęge za logarytmem i dziwne rzeczy
wychodziły...
24 lis 23:17
pigor: ... a co jest warte takie rozwiązanie studenta,
bez dziedziny i zbioru wartości funkcji odwrotnej
24 lis 23:41
Mila: Pigor tam jest dziedzina!
24 lis 23:51
Mila: A do odwrotnej student napisze, jeśli masz wątpliwości, to dopisz a nie wyzłośliwiaj się, nie
pierwszy raz do mnie.
24 lis 23:54
Eta:

spoko
25 lis 01:05