Przestrzenie wektorowe
Adam: 1) Sprawdź czy podane zbiory są podprzestrzeniami R
n
V={(x,y,z)∊R
3:x=0,y−z=3} oraz n=3
U={(x
1,x
2)∊ R
2: x
1+x
2=1} n=2
2) Sprawdz czy podane wektory są liniowo niezależne
(1,0),(1,1) ∊R
3
(1,2,3),(0,0,0) ∊ R
3
3)( sprawdź czy wektory(1,1,1,0),(1,1,1,1),(0,0,0,1) generują podprzestrzeń
U={(x
1,x
2,x
3,x
4)∊R
4: x
1=x
2=x
3} przestrzeń wektorowa R
4
4) Sprawdź czy podane zbiory wektorów są bazami poniższych przestrzeni liniowych :
a) (1,1),(−1,1),(0,0), przestrzeń R
2
b)(1,1),(−1,1) przestrzeń R
2
Może ktoś miwytłumaczyć i te zadania

?