całka nieoznaczona
zibi: jak policzyć ∫x2cos2xdx?
24 lis 19:00
Trivial:
Mamy
| | 1 | | 1 | | 1+cos(2x) | |
cos2x = ( |
| (eix+e−ix))2 = |
| (e2ix + 2 + e−2ix) = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x2cos2xdx = |
| ∫x2(1+cos(2x))dx = |
| x3 + |
| ∫x2cos(2x)dx |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
Dalej przez części.
24 lis 19:06
zibi: rozumiem że to "i" nawiązuje do liczb zespolonych?
24 lis 19:13
Trivial: Tak. Możesz też po prostu znać wzór trygonometryczny
albo też
cos(2x) = cos
2x − sin
2x
skąd można ten pierwszy wyprowadzić.
Mimo wszystko, wolę z zespolonych, gdyż wtedy mam pewność, że pamięć mnie nie zawodzi.
24 lis 19:15