2 zadanka
xXx: Witam mam problem z 2 zadaniami, proszę o jakieś pomysły:
1)Z punktu A=(5,0) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2+y2=4. Wyznacz tangens kąta,
pod którym przecinają się te styczne.
2)Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną kostką do gry, suma kwadratów
liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 5.
Z góry dziękuje za pomoc.
24 lis 17:52
Skipper:

np tak ...
sinα/2=2/5
cosα/2=
√1−4/25=
√21/25
sinα=
cosα=
tgα=
24 lis 18:05
Skipper:
albo równania stycznych ... cosα ... tgα
24 lis 18:08
xXx: A z tym drugim ma ktoś jakiś pomysł? Myslałem że wszystkich możliwości jest 63 a sprzyjajacych
zdarzeń 6 ale nie wiem czy nie ma ich czasami więcej.
25 lis 08:48