Postać kanoniczna
wyjadacz: Mógłby mi ktoś po kolei i w szczegółach wyjaśnić jak tego typu funkcję zamienić na postać
kanoniczną. Będę wdzieczny. Miałem to już dawno temu i mam braki w pamięci a nigdzie nie jest
to ystarczająco wytłumaczone, wszędzie są dużo prostsze pryzkłady, zgóry dzięki
24 lis 17:37
Mati_gg9225535: o to chodzi?
| | x−2 | | (x+5)−7 | | x+5 | | 7 | | 7 | |
f(x) = − |
| = − |
| = − |
| − |
| = − |
| − 1 |
| | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | |
24 lis 17:43
Aga1.: | −x+2 | | −(x+5)+7 | | −(x+5) | | 7 | | 7 | | 7 | |
| = |
| = |
| + |
| =−1+ |
| = |
| −1. |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | |
24 lis 17:44
Aga1.: Nie mogą być różne wyniki.
24 lis 17:45
wyjadacz: hmm, no to tak: 1) trzeba w liczniuku zrobić wszystko aby stworzyć taki sam dwumian jak jest w
mianonwniku
2) zastosować roździelność dzielenia względem dodawania...
3) sprowadizć do najprostszej postaci.
ZAWSZE TAK BĘDZIE ?
24 lis 17:47
Skipper:
Mati ... rozdzielając na dwa ułamki "zjadł" minusik ... i nie zrobił z dwóch minusików
plusika−
24 lis 17:48
wyjadacz: Wersja Agi1 jes todbra, taką mam w odp.
24 lis 17:48
wyjadacz: no włacha; )
24 lis 17:48
wyjadacz: Jeszcze bym prsił o odp na pytanie czy jeśli zawsz ebede stosował te 3 punkty to będzie dobrze
przytego typu funkcji i bede happy; )
24 lis 17:49
wyjadacz: no weźcie powiedzcie ;<
xD
24 lis 17:53
Mati_gg9225535: a no zjadłem

przepraszam, teraz wcinam kanapki wiec to sie juz nie powtórzy
24 lis 18:06
Mati_gg9225535: no pocwicz a zobaczysz

raczej tak
24 lis 18:07
wyjadacz: smacznego, dzięki
24 lis 18:10
Mati_gg9225535: tez dziekuje

troche czerstwy ten chleb ale jakos zjem
24 lis 18:17
Jolanta: mozna dzielic pisemnie jest proście
−1
2−x: (x+5)
5+x
24 lis 20:02