Wyznacz równania prostych
Araccun: Może ktoś sprawdzić czy mam to dobrze i ewentualnie powiedzieć co mam źle?
Punkty A=(3;5) B=(−7; 11) C=(1; −1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz równania prostych, w
których są zawarte boki trójkąta.Trójkąt już narysowałem i obliczam z tego wzoru y=ax+b
Prosta AB
5=3a+b
11=−7a+b
−6=10a /:2
−3=5a
a=−35
5=3*−35+b
b=5+95=645
y=−35x + 645
Prosta BC
11=−7a+b
−1=1a+b
12=8a+b /:4
3=2a
a=32
11=−7*32 +b
b=11+−212=222+212=432
y=32x+432
Prosta AC
5=3a+b
−1=1a+b
6=2a+b /:2
a=3
5−3*3+b
b=5+9
b=14
y=3x+14
24 lis 17:31
Mati_gg9225535: prosta BC:
11=−7a+b
−1=1a+b
12=−8a
24 lis 17:35
Mati_gg9225535: no i jakby sie czepiac szczegółów to tej jedynki przed a nie musisz pisac

prosta AC:
trzecia linijka, mysle ze to z rozpedu po prostu, bo tam to
b niepotrzebne
i dalej
a=3
5=3*3 +b
b=5−9
b=−4
24 lis 17:38
Araccun: Wielkie dzięki za pomoc
24 lis 18:19
Mati_gg9225535: prosze
24 lis 18:20