wadawdaw
bolo: Rozwiaz rownanie sinx/cosx +1 =0, x∊<−2π;2π>
rozumiem ze cosx+1≠0 => cosx≠−1, asle mnie wiem co dalej
24 lis 17:10
Maslanek:
Skoro tak, to: sinx=0
x=kπ.
Z dziedziny: x≠π/2+2kπ.
Odp. x=kπ. k∊C.
24 lis 17:12
bolo: a mozesz mi zapisac jak powinno wygladac prawodiwe rozwiazanie dziedziny ze wszystkimi
zalozeniami ? Nie trzeba rysowac wykresu ?
25 lis 13:45
Saizou : zał:
cosx+1≠0
cosx≠−1
| | π | |
x≠ |
| +kπ, k∊C (z wykresu odczytujemy) |
| | 2 | |
kiedy iloraz jest zerem?
tylko dla licznika równego 0 , zatem
sinx=0
x=kπ , k∊C (doczytane z wykresu)
25 lis 13:50