| π | π | |||
sin(x− | )−sin | =0 | ||
| 4 | 12 |
| α−β | α+β | |||
skorzystam ze wzrou: sinα−sinβ=2sin | cos | |||
| 2 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
2sin | cos | =0 | ||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
sin | =0 v cos | =0 | ||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
|
| π | |||||||||||||||||||||
= kπ V | = | +kπ gdzie k∊C | |||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | |||
x− | = 2kπ V x− | = π+2kπ | ||
| 3 | 6 |
| π | 7π | |||
x = | + 2kπ V x= | +2kπ | ||
| 3 | 6 |
| π | π | |||
sin(x − | ) = sin | . Od razu piszemy końcowe rozwiązanie: | ||
| 4 | 12 |
| π | π | π | π | |||||
x − | = | + k*2π lub x − | = π − | + k*2π, k ∊ C, | ||||
| 4 | 12 | 4 | 12 |
| π | π | 11 | π | |||||
x = | + | + k*2π lub x = | π + | + k*2π | ||||
| 12 | 4 | 12 | 4 |
| 1 | 7 | |||
Odp.: x = | π + k*2π lub x = | π + k*2π | ||
| 3 | 6 |
To nam się udało Bogdanie
No właśnie, niektórzy komplikują sobie życie.
Przy okazji tego zadania − zapisuję k*2π, a nie 2kπ, ponieważ wyraźnie wydzielam
liczbę k i liczbę będącą długością okresu.
| 1 | 1 | 2 | ||||
Np.: Jeśli 3x = | π + k*2π, to zapiszę x = | π + k* | π, | |||
| 4 | 12 | 3 |
| 1 | 2 | |||
a nie zapiszę x = | π + | kπ, mimo, że pod względem rachunkowym ostatni | ||
| 12 | 3 |
Miłych snów!
Zaraz też idę do spania ( głowa już nie boli na całe szczęście )
Do jutra