Wyznacz granicę wykorzystując regułę de L'Hospitala
Katie: lim x→0+ xsin2x
24 lis 17:00
Basia:
x
sin2x = e
lnxsin2x = e
sin2x*lnx
| | lnx | |
liczysz teraz granicę (sin2x)*lnx = |
| → (reguła d'l H) |
| | | |
| −sin3x | | −3sin2x*cosx | |
| → (H) |
| → |
| 2x*cosx | | 2cosx − 2x*sinx | |
| −3*0*1 | | 0 | |
| = |
| = 0 |
| 2*1 − 2*0*0 | | 2 | |
czyli
x
sin2x → e
0 = 1
24 lis 17:09
Katie: dziękuję bardzo
24 lis 17:33
ICSP: Basiu czy gdybym wstawił lnx do mianownika zamiast sin2x to byłoby źle ?
24 lis 17:39
Basia: a dlaczego miałoby być źle ?
byłoby dobrze i może szybciej by się policzyło
24 lis 17:47
Basia: nawet na pewno szybciej
24 lis 17:48
ICSP: czyli to będzie :
| sin2x | | 2sinxcosx | | sin2x | | cos2x * 2 | |
| =H= |
| = |
| =H= |
| −> 2  |
| | x | | x | | 1 | |
Możesz znaleźć błąd ?
24 lis 17:49
Krzysiek: (1/lnx)' ≠x
i nie wiem czy byłoby szybciej, chyba ogólnie jak się logarytm 'wrzuca' do mianownika to jest
ciężko policzyć.
24 lis 18:09
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
no nie; ( |
| )' = − |
| * |
| |
| | lnx | | ln2x | | x | |
= −(2sinxcosx)*x*ln
2x
nie będzie szybciej
24 lis 18:12
ICSP: mój głupi błąd
24 lis 18:13