Funkcja odwrotna
Ania: http://www.zadania.info/d771/9561419 w linku tym znajduje się rozwiązanie zadania, które musiałam wykonać. Nie rozumiem jednak
dlaczego rozwiązano je w taki sposób. Pomoże ktoś?
Dlaczego rozpatrujemy tylko x
6 a sgnx już nie? I dlaczegopomijamy warunek dla 0?
24 lis 16:53
Maslanek: sgnx=
1) +1 dla x>0
2) 0 dla x=0
3) −1 dla x<0.
Tam funkcja f(x) jest rozbita na te trzy przypadki.
24 lis 16:55
Basia:
bo nie wiemy co jest funkcją odwrotną do sgn(x)
funkcja została rozpisana tak, żeby pozbyć się sgn(x)
24 lis 16:56
Ania: No oki to dlaczego jak funkcja wynosi 0 dla x=0 to nie jest to zapisane w tej klamrze tylko
nagle jest x6 dla x większego i równego 0? no i skąd się pojawia dalej to (sgny) razy
pierwiastek 5 stopnia z ysgny?
24 lis 17:00