Rozwiąż układ równań z macierzami
Marta:
[ 1 4 3 1 ] [ x ] [ 1 ]
[ 2 2 −1 3 ] [ y ] [ 2 ]
[ −1 3 2 1 ] * [ z ] = [ −1 ]
[ 3 2 4 −2 ] [ t ] [ 4 ]
24 lis 16:14
Basia: zastosuj metodę eliminacji Gausa
24 lis 16:15
Marta: ale jak?
24 lis 17:04
asdf: albo:
A = pierwsza macierz
X = druga macierz
B = trzecia macierz
A * X = B / A
−1 lewostronnie
A
−1 * A * X = A
−1*B
X = A
−1*B
| | 1 | |
liczysz A−1 := |
| *(AD)T |
| | detA | |
Ale jak nie miałaś tego sposobu na zajęciach to nie polecam, bo wyznaczanie dopełnienia
macierzy dla n = 4 jest już żmudne i łatwo zrobić błąd. Zrób tak jak pisze Basia
24 lis 17:09
Krzysiek: asdf, to działa tylko gdy detA≠0
24 lis 17:17
Marta: nie wiem jak ; /
24 lis 17:50