równanie
lucy: jak uzasadnić, ze kazde rozwiazanie u:R2→R równania (x+y)ux+(y−x)uy=0 jest funkcją stałą
?
24 lis 16:08
Basia: a czym są ux i uy ?
pochodnymi po x i po y ?
24 lis 16:13
lucy: aha
24 lis 16:15
lucy: pomoze ktos ?
24 lis 16:25
Basia:
(x+y)*a + (y−x)*b = 0
xa+ya+yb−xb=0
x(a−b)+y(a+b) = 0
jeżeli to ma być prawdą to
albo a−b=0 i a+b=0 ⇔ a=b=0
i wtedy równanie jest prawdziwe dla dowolnych par (x,y)
albo
ale wtedy równanie początkowe jest prawdziwe tylko dla niektórych par (x,y)
| | a−b | |
np. dla pary (1; |
| ) tak |
| | a+b | |
| | a−b | |
ale dla pary (1; |
| +1) już nie |
| | a+b | |
czyli nie jest prawdziwe dla dowolnych par (x,y)
w takim razie musi być
a=b=0 czyli u
x=u
y= 0
a to jest możliwe ⇔ u(x,y) = C
24 lis 16:31
lucy: | | x(a−b) | |
a tam nie powinno byc y= − |
| ? |
| | a+b | |
24 lis 17:22
Basia: powinno; nie wpłynie na tok rozumowania
24 lis 17:33
lucy: | | b−a | |
dla x=1 y= |
| skad w drugiej parze +1 skoro y jest dany wg wzoru powyzej ? |
| | b+a | |
24 lis 17:45
Basia:
to tylko przykład;
chodzi mi o to, że równanie byłoby spełnione np. dla pary
| | b−a | | b−a | |
(1; |
| ) ale dla jakiejś innej pary (1;y) gdzie y≠ |
| już nie |
| | a+b | | a+b | |
| | b−a | | b−a | |
a |
| +1 na pewno ≠ |
| +1 |
| | a+b | | a+b | |
ale jest jeszcze jedna możliwość, którą pominęłam
a+b ≠ 0 ale a−b=0
tyle, że wtedy zawsze y=0 czyli tylko pary (x;0) spełniają równanie
a już pary (x,y) gdzie y≠0 nie
czyli też odpada
24 lis 18:00
lucy: wskazówką do zadania było: jak wyglądają charakterystyki ? czy dzieki temu mozna znalezc jakies
inne uzasadnienie tego zadania ?
24 lis 18:13
lucy: hm?
25 lis 14:14