Funkcja kwadratowa z parametrem.
maciek: Wyznacz liczbę rozwiązań równania x4+mx2 +4=0 w zależności od parametru m.
24 lis 16:03
Maslanek: Niech t=x2; t≥0
Wtedy:
4 rozwiązania dla t1t2>0, Δ>0, t1+t2>0
3 rozwiązania dla Δ>0; t1t2=0, t1+t2>0
2 rozwiązania dla Δ=0, t≠0 lub Δ>0, t1t2<0
1 rozwiązanie dla Δ=0, t=0
0 rozwiązań dla Δ<0 lub Δ≥0; t1t2>0, t1+t2<0
24 lis 16:07
Basia:
t = x2
t2+mt+4 = 0
warunki:
1. Δ<0 ⇒ brak rozwiązań
2. Δ=0 i t0 < 0 ⇒ brak rozwiązań
3. Δ=0 i t0=0 ⇒ jedno rozwiązanie
4. Δ=0 i t0 > 0 ⇒ dwa rozwiązania
5. Δ>0 i t1<0 i t2<0 ⇒ brak rozwiązań
6. Δ>0 i t1*t2=0 i t1+t2<0 ⇒ jedno rozwiązanie
7. Δ>0 i t1*t2=0 i t1+t2>0 ⇒ trzy rozwiązania
8. Δ>0 i t1>0 i t2>0 ⇒ cztery rozwiązania
24 lis 16:09
Aga1.: Dla m=0
równanie nie ma rozwiązań.
Podstawmy x2=t, t≥0
Równanie t2+mt+4=0
nie ma rozwiązań, gdy Δ<0 , wtedy i równanie x4+mx2+4=0 nie ma rozwiązań.
Równanie x4+mx2+4=0 ma 4 rozwiązań, gdy równanie t2+mt+4=0
ma 2 rozwiązania dodatnie
Δ>0, t1+t2 =−m>0 i t1*t2=4>0
Równanie x4+mx2+4=0 ma 2 różne rozwiązania ,gdy równanie t2+mt+4=0 ma jedno rozwiązanie
dodatnie.
Pomyśl co jeszcze.
24 lis 16:19