pomoc
Alice: Mogł by mi ktoś wyjaśnić pochodne funkcji złożonej?
24 lis 16:01
lucy: moze na jakims konkretnym przykładzie hm?
24 lis 16:15
Maggy: Proszę o sprawdzenie poprawności wykonanego działania:
| | | | (3x+5)'(6x−1)−(3x+5)(6x−1)' | |
f(x)= | = |
| = |
| | | (6x−1)2 | |
| 3(6x−1)−(3x−5))*6 | | 18x−3−18x−30 | | −33 | |
| = |
| = |
| |
| (6x+1)*2 | | (6x−1)2 | | 6x2+12x+1 | |
Dziękuję za uwagi i pomoc.
24 lis 17:25
lucy: druga linijka:
| 3(6x−1)−(3x−5)*6 | | 18x−3−18x+30 | | 27 | |
| = |
| = |
| |
| (6x−1)2 | | (6x−1)2 | | (6x−1)2 | |
24 lis 17:29
Maggy: Dziękuję ale z poniższym działaniem to niestety nie mogę sobie poradzić. Może ktoś
naprowadziłby mnie na wzór?
f(x)=(x2−3x)sinx
24 lis 17:43
lucy: f'(x)=(x2−3x)'sinx+(x2−3x)(sinx)'=(2x−3)sinx+(x2−3x)cosx=...
24 lis 17:50