Wyznacz f(x + 1), jeśli dla każdego x zachodzi równanie
Kmicic: Wyznacz f(x + 1), jeśli dla każdego x zachodzi równanie f(x − 1) = 2x2 − 3x + 1.
24 lis 15:36
ICSP: f(x+1) = f((x−1) + 2)
24 lis 15:39
Kmicic: Tak zrobiłem tylko wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach. Ma wyjść: 2x2 + 5x + 9
f(x+1) = f((x−1) + 2) = 2(x + 2)2 − 3(x + 2) + 1 = 2(x2 + 4x + 4) − 3x − 6 + 1 = 2x2 + 8x +
8 − 3x − 6 + 1 = 2x2 + 5x + 3.
Ja się robię czy w odpowiedziach się pomylili?
24 lis 15:46
ICSP: mi to wygląda na błąd w odpowiedzi
24 lis 15:52
Kmicic: Ok, dzieki za pomoc.
24 lis 15:54