granice ciągów
m: an=P{n2+n}−n
24 lis 15:13
m: an=√n2+n−n=+niesk.?
24 lis 15:14
Basia:
moim zdaniem 1
pomnóż i podziel przez √n2+n+n
24 lis 15:23
m: pomijając pierwiastek
n
2(1+1/n) dąży do nieskończoności no i odejmujemy nieskończoność, no to nie wiem

ps. nie robimy Twoim sposobem
24 lis 15:26
PW: "dąży do nieskończoności no i odejmujemy nieskończoność" − no właśnie, a takiego twierdzenia
nie ma (rozwiązując zadanie musisz się powołać na jakieś twierdzenie o granicach ciągów).
Jeżeli przekształcisz tak jak radzi Basia, to otrzymasz iloraz, do którego po "skróceniu" da
się zastosować jedno z twierdzeń.
24 lis 18:24