pomocy
mania: wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu x−5y+7=0 przechodzącej przez punkt
A(−3,2)
24 lis 15:08
Mati_gg9225535:
1. sprowadzasz do postaci kierunkowej:
x − 5y + 7 = 0
−5y = −x − 7
5y = x + 7
| | 1 | |
przy prostej prostopadłej a zmienia się w (− |
| ) czyli prosta prostopadła bedzie miała a=−5 |
| | a | |
y = ax + b
y = −5x + b wiemy ze przechodzi przez punkt A=(−3,2) podstawiamy wspolrzedne do wzoru
2 = −5 * (−3) + b
2 = 15 + b
b= −13
y = −5x − 13
odp: y = −5x − 13
24 lis 16:00