Obliczyć granicę metodą L'Hospitala
bartekcmg: lim x→ −∞ e3xx2 √−x =
24 lis 15:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznijmy od tego że
√−x nie istnieje

chyba że mialeś zespolone
24 lis 16:06
Maslanek: Artur, granica do −
∞ 
. Więc istnieje

x
2=|x|
2=|−x|
2=(−x)
2
Więc u=e
3x*(−x)
5/2=e
3x*e
5/2*ln(−x)=e
3x+5/2*ln(−x).
lim (x→−
∞) f'=6.
Wtedy lim (x→−
∞) u = e
6.
Ale to tylko moja chora wyobraźnia, nie poparta pewną wiedzą xD
24 lis 16:43
Mila: Granica 0?
24 lis 16:51
24 lis 17:02
Krzysiek: dlaczego Maslanek liczyłeś pochodną? przecież nie miałeś takiego symbolu by móc skorzystać z
reguły de l'hospitala.
24 lis 17:09
bartekcmg: e
3x*e
5/2*ln(−x)
skąd się wzięła ta druga liczba "e"
24 lis 19:00
bartekcmg: już wiem, ok
24 lis 20:17
bartekcmg: ale nadal nie wiem skąd wyszedł Wam wynik =0
24 lis 20:22
bartekcmg:
25 lis 10:04
bartekcmg:
25 lis 12:49
bartekcmg:
25 lis 14:49
Krzysiek: t=−x
czyli: t→
∞
wtedy nasz przykład wygląda tak:
i teraz skorzystaj z reguły de l'hospitala
25 lis 14:54
bartekcmg: skąd wziąłeś te ułamki
25 lis 14:59