matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc!!
Ruda;]:
rozłóż wielomiany na czynniki: a)9a
2
−16= b)12xy+6y= c)x
2
−8x+16= d)2x
3
+2x
2
+3x+3=
20 maj 21:51
Eta:
a) skorzystaj ze wzoru a
2
− b
2
= ( a−b)(a+b) b) wyłącz wspólny czynnik 6y przed nawias c) skorzystaj ze wzoru: ( a − b)
2
= a
2
− 2ab +b
2
d) 2x
2
( x+ 1) +3( x+1)= ( x+1)( 2x
2
+3) powodzenia
...... to naprawdę łatwe, dasz radę ....
20 maj 22:00