.
asdf: Witam, wartość bezwzględna:
||x + 3| + 3x| = 3
|x + 3| + 3x = 3 lub |x + 3| + 3x = −3
pierw czerwony:
|x + 3| = 3 − 3x
x + 3 = 3 − 3x lub x + 3 = −3 + 3x
4x = 0 lub −2x = −6
x = 0 lub x = 3
teraz niebieski:
|x + 3| = −3 − 3x
x + 3 = −3 − 3x lub x + 3 = 3x + 3
4x = −6 lub −2x = 0
x = 3/2 lub x = 0
Odp: x ∊ {0, 3/2,3}
dobrze?
24 lis 14:51
Basia: niestety nie
||3+3|+9| ≠ 3
tak samo dla x=32
24 lis 14:55
Basia:
błąd polega na braku założeń
|x+3| = 3−3x
dla 3−3x<0 (czyli x>1) nie ma rozwiązania
tylko dla x≤1 będzie
x+3 = 3−3x lub x+3 = −3+3x
x=0 (0≤1) lub x=3 (3>1, nie spełnia warunku powyżej)
tak samo popraw drugie
24 lis 14:59
asdf: Juz jeden błąd znalazłem. Tylko dlaczego dla x = 3 nie pasuje? chodzi mi o błąd w rachunkach
24 lis 15:00
asdf: ok
24 lis 15:00
TOmek:
dla x∊(−∞,−3) dla x∊<3,∞)
−x − 3 = 3 − 3x lub x + 3 = 3 − 3x
2x = 6 lub 4x = 0
x = 3 ∊Φ lub x = 0 ∊ Φ
tak samo niebieski
i powinno wyjsc −3/2
24 lis 15:00
Trivial: Brakuje założeń. Po napisaniu |x+3| = 3−3x, prawa strona jest zależna od x, zatem zakładamy:
3−3x ≥ 0 → x ≤ 1.
Z kolei przy |x+3| = −3−3x zakładamy:
−3−3x ≥ 0 → x ≤ −1
Rozwiązania: czerwone prawe oraz niebieskie lewe odrzucamy.
24 lis 15:00
Trivial: | | 3 | |
OK, niebieske prawe też odrzucamy, a lewe powinno rzeczywiście wyjść − |
| |
| | 2 | |
24 lis 15:01
ZKS:
Masz |x + 3| = 3 − 3x więc musisz dać założenia dla prawej strony aby nie była ujemna.
x ≤ 1
x + 3 = 3 − 3x ∨ x + 3 = 3x − 3
4x = 0 ⇒ x = 0 ∨ 2x = 6 ⇒ x = 3 ∧ x ≤ 1 ⇒ x = 0
|x + 3| = −3x − 3 zał x ≤ −1
x + 3 = −3x − 3 ∨ x + 3 = 3x + 3
| | 3 | | 3 | |
4x = −6 ⇒ x = − |
| ∨ 2x = 0 ⇒ x =0 ∧ x ≤ −1 ⇒ x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 15:02
asdf: chyba zrobię prostszy przykład pierw jakiś, nie łapie się w tym jeszcze
24 lis 15:07
asdf: |x − 1| + |x + 3| = 4
Wyznaczam pierw miejsca zerowe, wartości bezwzględnych, bo dla liczb ujemnych trzeba zmieniać
znak.
x − 1 = 0, x + 3 = 0
x = 1, x = −3
będą to przedziały: (−∞;−3> u (−3;1> u (1;∞)
Pierw liczę dla pierwszego przedziału:
|x − 1| da zawsze wartość ujemną więc trzeba zmienić znak = −x + 1
|x + 3| da ujemną, ale też równą zeru dla x = −3, ale da ujemną, czyli też trzeba zmienić znak
= −x − 3
no to liczę:
−x + 1 − x − 3 = 4
−2x = 6
x = −3, należy do zbioru, więc jest rozwiązaniem.
kolejny przedział: (−3;1>
dla |x − 1| modul ujemny i równy = dla jedynki, ale ujemna, czyli trzeba zmienić zna = −x + 1
dla |x + 3| będzie zawsze ≥ 0, czyli zostawiam tak jak jest: x + 3
i liczę:
−x + 1 + x + 3 = 4
4 = 4, czyli każda liczba w tym przedziale jest rozwiązaniem tej wartości bezwzględnej
i ostatni przedział:
(1;∞)
|x − 1| > 0 ⇒ |x − 1| = x − 1
|x + 3| > 0 ⇒ |x + 3| = x + 3
x − 1 + x + 3 = 4
2x = 2
x nie należy do tego przedzialu, wiec brak rozwiązań w tym zbiorze
Odp: x∊ <−3;1)
Dlaczego przedziały podaje się w ten sposób:
(−∞;−3>; (−3;1> (1;∞), a nie inaczej?
24 lis 15:26
konrad: czyli dlaczego są domknięte z jednej strony?
24 lis 15:27
asdf: tak, i dlaczego z tej a nie z drugiej.
24 lis 15:31
ZKS:
Moim zadaniem powinieneś zapisać przedziały (−∞ ; −3) ; [−3 ; 1) ; [1 ; ∞) można też jak
zapisałeś ale przeważnie zapisuje się |x| = a dla x ≥ 0 mamy x a dla x < 0 mamy −x.
24 lis 15:31
Aga1.: Ix+3I=x+3, gdy x+3≥0⇒x≥−3,x∊<<−3,∞)
Ix+3>−x−3, gdy x+3<0⇒x∊(−∞,−3)
Ale można spotkać i taka definicję
Ix+3I=x+3, gdy x+3>0
Ix+3I=−x−3, gdy x+3≤0
24 lis 15:36
Basia:
bo w definicji wartości bezwzględnej mamy
−x dla x<0
|x|
x dla x≥0
x+3<0 ⇔ x∊(−∞;−3)
x−1<0 i x+3≥0 ⇔ x∊<−3;1)
x−1≥0 ⇔ x∊<1;+∞)
i takie powinny być
ale nic się nie stanie jak zrobisz tak jak asdf
w rzeczywistości nie ma znaczenia jak je domkniesz, bo
poprzednia definicja jest równoważna z zapisem
−x dla x≤0
|x| =
x dla x>0
24 lis 15:37
Aga1.: Poprawiam drugą linijkę.
Ix+3I=−x−3, gdy x+3<0
24 lis 15:38
asdf: Dziękuję bardzo

Czyli nie ważne jak domykam, chodzi o to by ciągle było z tej samej strony?
24 lis 15:39
Aga1.: Niezupełnie, jak chcemy być konsekwentni
Ix−1I=x−1, gdy x−1≥0⇒x∊<1,∞),
a
I1−xI=1−x, gdy 1−x≥0⇒x∊(−∞,1>.
24 lis 15:43
asdf: x − 1 ≥ 0 ⇒ |x − 1| = x − 1, x ∊ <1;∞)
x − 1 < 0 ⇒ |x − 1| = 1 − x ∊ (−∞;1)
tak?
24 lis 15:47
asdf: Mam takie zadanie:
|x + 4| < 2
x + 4 ≥ 0 ⇒ x ≥ −4
x + 4 < 2
x < −2
x∊<−4;−2)
x + 4 < 0 ⇒ x < −4
−x − 4 < 2
−x < 6
x > −6
x∊(−6;−4)
czesc wspólna:
x∊(−6;−2)
dobrze?
24 lis 15:56
konrad: można szybciej
x+4<2 lub x+4>−2
x<−2 lub x>−6
x∊(−6,−2)
24 lis 15:58
asdf: Ok, ale już przykład z dwoma wartościami bezwzględnymi tak nie zrobię szybko

, np.
|x + 4| + |x − 2| < 6
wartości zmieniają znaki w przedziałach:
x = −4
x = 2
x∊(−
∞;−4 > ; (−4;2 > ; ( 2;
∞)
dla x < −4
−x + 4 − x + 2 < 6
−2x + 6 < 6
−2x <0
x > 0 <<< nie spełnia założenia
dla x∊ (−4;2>
|x + 4| + |x − 2| < 6
x + 4 − x + 2 < 6
6 < 6, brak rozwiązań w tym przedziale
dla x ∊(2;
∞)
x + 4 + x − 2 < 6
2x + 2 < 6
2x < 4
x < 2
też nie spełnia ...

brak rozwiązań
Pewnie znowu coś źle
24 lis 16:20
konrad: już przy pierwszym przedziale jest błąd
−x−4 powinno być
24 lis 16:23
Aga1.: Ix+4I<2
Robi się szybko tak
x+4<3 i x+4>−2
i część wspólną, albo jeszcze szybciej
Ix+4I<2⇔−2<x+4<2⇔−2−4<x<−4+2⇔x∊(−6,−2)
Natomiast
Ix+4I<−2 jest nierównością sprzeczną.
Ix+2I>4
x+2>4 lub x+2<−4
rozwiązujesz i wyznaczasz sumę rozwiązań.
Ix+4I≥−2
odp. x∊R.
24 lis 16:27
24 lis 17:04
asdf: ?
24 lis 17:10
asdf: po trochu będę pisać, żeby się połapać w którym momencie robię błąd:
|x − 4| + |x − 3| < 2
przedział (−∞;3>
−x + 4 − x + 3 < 2
−2x < −5
x > 5/2 (mieści się w przedziale) >>>> x ∊ (2,5 ; 3>
(...)
dobrze?
24 lis 17:24
asdf:
24 lis 17:34
Basia: dobrze
24 lis 17:35
asdf: przedział (3;4>
|x − 4| ≤ 0 ⇒ |x − 4| = −x + 4
|x − 3| ≥ 0 ⇒ |x − 3| = x − 3
−x + 4 + x − 3 < 2
4 − 3 < 2, sprzeczność, brak rozwiązań w tym przedziale
24 lis 17:37
Basia: dobrze
24 lis 17:38
Basia: nie...........................
4−3 = 1 < 2
jaka sprzeczność; tożsamość
cały przedział należy do zb.rozwiązań
24 lis 17:40
asdf: przedział (4;∞)
|x − 4| > 0 ⇒ |x − 4| = x − 4
|x − 3| > 0 ⇒ |x − 4| = x − 3
x − 3 + x − 3 < 2
2x < 8
x < 4, nie należy do przedziału,
ODP:
x∊ (2,5;3>
24 lis 17:41
asdf: a no tak, tożsamość

w takim razie:
x ∊ (2,5;4>
24 lis 17:41
Basia: złego słowa użyłam
przedział (3;4> ⊂ zb.rozwiązań
24 lis 17:42
asdf: Ok

Ale zrozumiałem o co chodzi. Odpowiedź jest dobra?
24 lis 17:44
Basia:
ostatnie; liczbę pomyliłeś
x− 4 + x−3 < 2
2x < 9
x < 4,5
czyli masz (4;4,5)
razem: (2,5; 4,5)
24 lis 17:44
asdf: |5 − x| + 12 ≥ |2 − 3x|
|5 − x| − |2 − 3x| ≥ −12
można takie coś robic?
24 lis 17:46
konrad: można oczywiście
24 lis 17:51
asdf: W tym przypadku może być takie coś, że po za nierównością jest znak ujemny? ( jeżeli jest
więcej jak jedna wartość bezwzględna)
24 lis 17:53
konrad: zawsze może być
24 lis 18:00
Basia: tyle, że jak jest tak
|....|+|....| ≥ −12 (lub inna ujemna)
od razu wiadomo, że zb.rozwiązań = R
a jak tak
|....| − |...| ≥−12
to już niekoniecznie
24 lis 18:03
asdf: |5 − x| − |2 − 3x| ≥ −12
przedziały: (−∞2/3> u (2/3;5> u (5;∞)
x∊ (−∞;2/3>
|5 − x| > 0 ⇒ |5 − x| = 5 − x
|2 − 3x| ≥ 0 ⇒ |2 − 3x| = 2 − 3x
5 − x − 2 + 3x ≥ − 12
2x − 3≥−12
x≥ −4,5,
x∊<−4,5;2/3>
x∊ (2/3;5>
|5 − x| ≥ 0 ⇒ |5 − x| = 5 − x
|2 − 3x| ≤ 0 |2 − 3x| = 3x − 2
5 − x − 3x + 2 ≤−12
−4x + 7 ≤−12
−4x ≤ − 19
4x ≥ 19
x ∊ (5;
∞)
|5 − x| ≤ 0 ⇒ |5 − x| = x − 5
|2 −3x| < 0 ⇒ |2 − 3x| = 3x − 2
x − 5 − 3x + 2 ≤ −12
−2x − 3 ≤−12
2x ≤ 9
x ≤ 4,5, nie należy do przedziału
ODP:
dobrze?
24 lis 18:12
asdf: | | 19 | |
sorry, x ≥ |
| dla przedzialu (2/3;5> to będzie: |
| | 4 | |
a w pierwszym nie x ≥−4,5 tylko −7,5
w takim razie przedział to <−7,5;19/4>
(zapisałem sobie tylko notatkę, żebym wiedział, sorry za spam)
24 lis 18:28
asdf: |x2 − 5| > 4
x2 − 5 > 4 → x2 − 9 > 0
x2 > 9
|x| > 3
x > 3
x < −3
x ∊ (−∞;−3) u (3;∞)
−x2 + 5 > 4 → −x2 + 1 > 0 → x2 − 1 < 0
x2 < 1
|x| < 1
x < 1
x > −1
x ∊ (−1;1)
cz. wspólna to:
x∊(−∞;−3)u(−1;1)u(3;∞)
dobrze?
24 lis 18:33
konrad: nie sprawdzałem obliczeń, ale wynik ok
24 lis 18:42
Trivial:
asdf, w ostatnim rozważamy dwie dziedziny.
|x2−5| > 4
1. x2 − 5 ≥ 0 ⇔ (x−√5)(x+√5) ≥ 0 ⇔ x∊(−∞,−√5]∪[√5,+∞)
2. x2 − 5 < 0 ⇔ x ∊ (−√5,√5)
1. x2−5 > 4 ⇔ x2 > 9 ⇔ |x| > 3 ⇔ x∊(−∞,−3)∪(3,+∞)
S1 = (((−∞,−3)∪(3,+∞))∩((−∞,−√5]∪[√5,+∞)) = (−∞,−3)∪(3,+∞).
2. −x2+5 > 4 ⇔ x2 < 1 ⇔ |x| < 1 ⇔ x∊(−1,1)
S2 = (−1,1)∩(−√5,√5) = (−1,1)
Zatem zbiorem rozwiązań jest
S = S1 ∪ S2 = (−∞,−3)∪(−1,1)∪(3,+∞)
24 lis 18:55
24 lis 19:02
Trivial: Da się wbić? Mam czarny ekran.
24 lis 19:07
konrad: u mnie to działa, a co Tu chodzi?
24 lis 19:10
asdf: Da się wbić, to jest współdzielenie ekranu
24 lis 19:11
Trivial: Ehm nie działa. <:
24 lis 19:13