matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
n po k
andrzej:
Jak rozpisac cos takiego
8+n
2
z tego ma wyjsc (8+n)(7+n) nie wiem jak sie upraszcza silnie jak jest n + liczba..
24 lis 14:44
Basia:
(8+n)!
(n+8)!
=
=
= ..................
2!(8+n−2)!
2!(n+6)!
dokończ, niżej masz wskazówkę (n+8)! = 1*2*....*n(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)(n+5)(n+6)(n+7)(n+8) (n+6)! = 1*2*....*n(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)(n+5)(n+6)
24 lis 14:48
andrzej:
no ale juz np
n−2
2
24 lis 15:06