Wyznacz miejsca zerowe funkcji
Natek: 7. Wyznacz miejsca zerowe funkcji ( o ile istnieją) y= −3x2−3x+6
24 lis 14:33
M:
24 sty 20:41
Shizuka: −3x
2−3x+6=0
Żeby łatwiej sie liczyło możemy podzielić wszystko przez 3
−x
2−x+2=0
Do wyliczenia miejsc zerowych najpierw musimy poznać delte, którą liczymy ze wzoru: b
2−4*a*c
a=−1
b=−1
c=2
Δ=(−1)
2−4*(−1)*2=1+4*2=1+8=9
Delta wychodzi dodatnia czyli będziemy mieli dwa miejsca zerowe.
| | −b − √Δ | | 1 − 3 | | −2 | |
x1= |
| = |
| = |
| =1 |
| | 2a | | −2 | | −2 | |
| | −b + √Δ | | 1 + 3 | | 4 | |
x2= |
| = |
| = |
| =−2 |
| | 2a | | −2 | | −2 | |
24 sty 21:01
kuka:
bez nieśmiertelnej delty
−3(x2+x−2)=0
x2+2x−x−2=0
x(x+2)−(x+2)=0
(x+2)(x−1)=0
x= −2 v x= 1
=============
24 sty 21:19