Wykaż że nierówność jest spełniona
Natek: 5. Wykaż, że nierówność x4 +2x3+3x2+2x+2>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x.
24 lis 14:28
PW: To proste, tylko nie trzeba się starać rozkładać tego na czynniki (mówią, że pewnie to nie ma
pierwiastków, więc dałoby się rozłożyć na iloczyn dwóch trójmianów nierozkładalnych, ale
spróbujmy łatwiej − przedstawić to jako sumę dwóch wyrażeń dodatnich lub nieujemnych):
x4+2x3+x2 = (x2+x)2,
a więc
x4 +2x3+3x2+2x+2 = (x2+x)2 + x2 + 2x +2
25 lis 15:51
PW: Za wcześnie mi się kliknęło przy próbie podglądu, poprawiam:
x4 +2x3+3x2+2x+2 = (x2+x)2 + (2x2 + 2x +2)
Wyrażenie w pierwszym nawiasie jest nieujemne (kwadrat czegokolwiek), a w drugim dodatnie (kto
nie wierzy nich liczy Δ), koniec dowodu.
25 lis 15:54