Bryła
by: Ośmiościan foremnuy to bryła, którą otrzymamy, sklejając podstawami dwa jadnakowe ostrosłupy
prawidłowe czworokątne, w których wszystkie krawędzie mają jednakowe długości.
Odległość od wierzchołka do wierzchołka <ostrosłupów prawidłowych czworokątnych> wynosi 10.
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi tego ośmiościanu.
20 maj 21:42
Eta:
Witam

odległość od wierzch. do wierzchołka to 2H = 10
więc H= 5
z trójkąta prostokątnego : ( nie chce misię już rysować ... .sorry
gdzie przeciwprostokątna to a
przyprostokątne to : H i
12d
gdzie d= a
√2 −−−−− bo to długość przkątnej kwadratu o boku "a"
zatem:
a
2 = H
2 + (
12a
√2)
2
więc:
a
2 = 25 +
12a
2
12a
2 = 25
to : a
2 = 50 => a= 5
√2
to suma 12− tu krawędzi ( bo tyle ich jest)
wynosi 12*−5
√2 = 60
√2
20 maj 21:53
by: O kurcze! A ja walnęłam błąd w podniesieniu do kwadratu jednej przyprostokątnej−> 0,5a
√2...
Dobrze, że nie rysowałaś

Dziękuję Ci bardzo
20 maj 22:00
Eta:
OK
20 maj 22:03