Rozłóż czynniki na wielomiany
Natek: 2. Rozłóż na czynniki wielomiany :
a) 8x3+1;
b) x5+3x4−4x3−12x2
24 lis 14:20
PW: a)
(2x)3 + 13 = (2x+1)[(2x)2 − (2x).1 + 12] zgodnie z wzorem na sumę sześcianów,
czyli dany wielomian da się przedstawić w postaci
(2x+1)(4x2 − 2x + 1)
Trójmian nie da się dalej rozłożyć, bo ... i koniec.
b) x2(x3 + 3x2 − 3x − 12) to nie za dobry pomysł (ale spróbować trzeba), wiec może inaczej:
x4(x+3) − 4x2(x+3) = (x+3)(x4−4x2) i dalej sobie poradzisz
25 lis 01:57
ICSP: b) x2(x3 + 3x2 − 4x − 12) = x2[x2(x+3) − 4(x+3)] = x2(x+3)(x2 − 4) = (x−2)(x+2)(x+3)x2
25 lis 02:10
PW: @ICSP, o drugiej w nocy tego nie widziałem, ale może to i lepiej, pokazujemy pewną
elastyczność.
Dziękuję (chwała Bogu nie różnimy się w zeznaniach końcowych). A tak naprawdę chciałem pokazać
jak najprostszy sposób rozkładu.
25 lis 15:26