zadanie z kinematyki
april_93: Chłopiec rzuca piłką z prędkością pod kątem do poziomu. Piłka uderza o ścianę znajdującą się w
odległości od chłopca. Wyznaczyć wysokość na jakiej piłka uderzy o ścianę.
wyznaczyłam:
v
0y=v
0sinα
v
0x=v
0cosα
x=v
0cosα
y=v
0sinα −
gt22
a dalej nie wiem co z tymi równaniami zrobić... bardzo prosze o wytłumaczenie
24 lis 14:03
Trivial:
w równaniach na x,y brakuje po sinα,cosα możenia przez t.
x = v
0,xt
Z równania na x, wyliczamy czas lotu. Mamy odległość L, wtedy następuje zderzenie ze ścianą.
Oznaczamy: t
0 − czas zderzenia ze ścianą.
| | L | |
x(t0) = L = v0,xt0 → t0 = |
| |
| | v0,x | |
Podstawiamy do y i mamy:
| | L | | g | | L | | gL | |
h = y(t0) = v0,y |
| − |
| ( |
| )2 = L(v0tgα − |
| ) |
| | v0,x | | 2 | | v0,x | | 2v02cos2α | |
24 lis 14:16
Trivial: Oczywiście na końcu wkradł się błąd. zamiast v0tgα powinno być samo tgα.
24 lis 14:18