trygonometria
A: Szklanka ma kształt walca o wysokości H=10cm a promień podstawy r=3cm. oblicz do jakiej
wysokośći max szklanki można nalać soku, aby można było jeszcze wrzucić trzy kulki lodu
[całkowicie zanużone, każda o promieniu 1cm].
20 maj 21:37
AS: π*32*x + 3*4/3*π*13 = π*32*10 |:π
9*x + 4 = 90⇒ x = 86/9 = 9 5/9 cm
21 maj 08:21
aska: ale niezrozumiale..
może prościej tak:
Dane:
H−10cm
r=3cm
I. Obliczam objętość walca:
V=πr2*H
V=π32*10
V=90
II. Obliczam objętość kuli
V=4/3πr3
V=4/3π12
π=4/3
III.Obliczam objętość 3 kul
V=4/3πr3*3
V=4/3π*1*3
V=4
IV. Obliczam objętość całkowitą.
V=Vw−Vk
V=90−4
V=86
V. Obliczam maksymalną wysokość.
V=πr2*H
V=π32*H
9π*H=86π / :9π
H=86π/9π
H=9 i 5/9 cm
14 kwi 19:24