Fukcje
Dominika: Prosze pomozcie mi to zadanie mam ja jutro

aaaa

Wyznacz miejsce zerowe funkcji: a). f(x)=5x+10, b). f(x)=x(x−1).
| | x−1 | |
Wyznacz dziedzine funkcji: a). f(x)=3x−1, b). f(x)=√x−1, c). f(x)= |
| |
| | x+2 | |
Prosze pomozcie mi

z góry dziękuje
24 lis 13:55
trener:
Wyznacz dziedzinę i rozwiąż równanie: f(x) = 0
24 lis 14:04
Dominika: aha ... xD
24 lis 14:24
Dominika: jezeli bym umiala takie rzeczy rozwiazywac to nie byloby mnie tutaj ... (0)
24 lis 14:26
Piotr:
miejsca zerowe. przyrownujesz funkcje do 0.
a) 5x+10 =0
5x = −10 // :5
x = −2
sprobuj b) (pamietaj ze iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0).
Dziedzina to takie x dla ktorych funkcja ma sens.
a) czy jest jakies ograniczenie, nie mozesz czegos podstawic pod x ?
b) jaka musi byc liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia?
c) nie wolno dzielic przez...?
24 lis 14:36
Dominika: ja tego sama nie zrobie sorry
24 lis 14:39
Dominika: jestem kiepska z matematyki, dla mnie to czarna magia

zaluje ale co mam zrobic eh...
24 lis 14:39
Piotr:
to jest bardzo proste. wytlumaczylem chyba dosc dokladnie. czego nie wiesz ?
24 lis 14:41
Dominika: juz napisalam . Sama tego nie rozwiąze
24 lis 14:47
Dominika: ja tego nie chce rozumiec bo mi to nie bedzie do niczego potrzebne, ja chce tylko rozwiazanie,
oddac, zaliczyc i miec swiety spokoj, a przystepuje do tego 3 raz .
24 lis 14:48
Dominika: i szlak mnie trafia
24 lis 14:49
Piotr:
skoro tak uwazasz to Twoja sprawa.
24 lis 14:49
asdf: Jak chcesz mieć spokój to się tego naucz (czyt. zrozum) i będziesz mieć z głowy. To nie są
trudne rzeczy.
24 lis 14:54
Dominika: Lajcik. Powodzonka.
24 lis 15:21