geometria
adrian2001: Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu x2+(y−2)2=25 z prostą y=2x
24 lis 13:47
Patryk: podstaw y do równia okręgu i oblicz Δ
24 lis 13:52
Patryk: albo narysuj okrąg i prostą w jednym ukl.wsp i zobacz
24 lis 13:53
adrian2001: podsawiłem za y i delta mi wyszła 1076 okrąg maWSPÓŁRZĘDNE(0,4) promień 5
24 lis 13:55
Patryk: jesli Δ>0 to okrąg ma 2 punkty wspólne z prostą,wsp żle
24 lis 13:57
adrian2001: bo tam u góry źle napisałem x2+(y−4)2=25 tak powinno być
24 lis 14:04
Patryk: aha
24 lis 14:04
24 lis 14:06
Patryk: sprawdz
24 lis 14:20
Trivial:

Prosty sposób: Mamy prostą typu y = ax, która przechodzi przez środek układu współrzędnych, a
okrąg jest przesunięty tylko w jedną stronę − do góry. Możemy szybko sprawdzić, czy okrąg
przecina prostą w dwóch punktach. Wystarczy sprawdzić..
y
min < 0 → Jeżeli tak, to nie trzeba liczyć dalej. Spróbujmy...
y
min = y
0 − r = 2−5 = −3 < 0
// OK
Zatem okrąg przecina prostą w dwóch punktach.
24 lis 14:31
adrian2001: dzięki za pomoc
24 lis 15:54