Wyznacz równania prostych
Araccun: Może ktoś obliczyć te 3 proste i wyjaśnić jak to zrobił?
Punkty A=(3;5) B=(−7; 11) C=(1; −1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz równania prostych, w
których są zawarte boki trójkąta.
24 lis 13:25
ICSP: przecież to proste wyznaczenie prostej przechodzącej przez dwa punkty. Czego w tym nie wiesz ?
24 lis 13:26
dero2005:

wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty
A( x
1, y
1) B(x
2, y
2)
(x
2−x
1)(y−y
1) = (y
2−y
1)(x−x
1)
albo
wzór na prostą przechodzącą przez 1 punkt, gdy mamy współczynnik kierunkowy a
y = a(x−x
P)+y
P A(x
P, y
P)
24 lis 13:35