wielomian na postać iloczynową
Kuba: Proszę o pomoc bo już zapomniałem jak się to robiło:
x4+x2−2
24 lis 13:18
ICSP: t = x2 , t ≥ 0 i masz :
t2 + t − 2
24 lis 13:19
Kuba: a jak później to zapisać bo wyszło t1=−2 i t2=1
24 lis 13:20
ICSP: a postać iloczynowa trójmianu kwadratowego znana
24 lis 13:21
Kuba: o to chodzi a(x−x
1)(x−x
2)
24 lis 13:23
ICSP: tak o to

Tylko zauważ ze rozważamy dla zmiennej t :
a(t−t
1)(t−t
2). ale przecież z założenia wiemy że t = x
2 i mam :
a(x
2−t
1)(x
2 − t
2)
24 lis 13:24
Kuba: Wielkie Dzięki
24 lis 13:28