c
Metiusz: Witam!
Chciałem aby ktoś potwierdził czy moje myślenie jest dobre.
Czy jeśli mam wyznaczyć granicę ciągu
| | 1 | | 1 | |
lim(28+48+...+(2n)8)( |
| ) |
| jest do potęgi bo słabo widać  |
| | n | | n | |
n→
∞
To czy to wyrażenie mogę potraktować jako szereg i udowodnić jego zbieżność lub rozbieżność co
skończy zadanie?
24 lis 13:03
Artur z miasta Neptuna:
Zalezy co traktujezz jako szereg ... cale wyrazenie czy tylko to co podnoszpne jest do potegi
24 lis 13:07
Metiusz: Całe wyrażenie jest pod n−tym pierwiastkiem.
A inny sposób na rozwiązanie tego?
24 lis 13:09
Artur z miasta Neptuna:
Jezeli potraktujesz tylko to wyrazenie pod potega jako szereg (geometryczny) wyznaczysz jego
sume i podniesiesz do potegi ... i z tego granice obliczysz to ok.
Jednak tutaj szereg nie musi byc zbiezny aby granica istniala
24 lis 13:12
Metiusz: Ale to co jest pod pierwiastkiem jest to ∑ o wyrazie ogólnym (2n)8 i on chyba nie jest
geometryczny. Bo aby był to powinien mieć stałe q. a np. dla
a1=28
a2=48
a dla a3=68
24 lis 13:20