Dowód nie wprost, że wyrażenie jest tautologią.
:): Mam sprawdzić czy zdanie jest tautologią np.:
((p => q) \/ (r => q)) => ((p /\ r) => q))
Zakładam, że nie jest tautologią, czyli wartość całego wyrażenie jest równa 0. Więc wartość
poprzednika w implikacji jest równa 1, a następnika równa 0. I właśnie tu mam problem,
w((p => q) \/ (r => q)) = 1
Ale są trzy możliwości kiedy wartość alternatywy może być 1, więc którą mam wybrać? To jest
obojętne?
24 lis 12:43
:): Nikt nie pomoże?
24 lis 13:43
Trivial:
Zawsze możesz rozwiązać tabelką. Masz p,q,r, czyli potrzebujesz sprawdzić 2
3 = 8 przypadków,
co nie jest dużą ilością.
Jeśli już chcesz nie wprost, to zakładamy, że
| ⎧ | (p⇒q)∨(r⇒q) = 1 | |
| ⎩ | (p∧r)⇒q = 0 |
|
Z drugiego mamy:
p∧r = 1 oraz q = 0
Skąd p = 1, r = 1, q = 0
podstawiamy do pierwszego:
(1⇒0)∨(1⇒0) = 0 ≠ 1
zatem tautologia.
24 lis 13:57
Trivial:
Jeżeli chcesz wyjść z pierwszego równania to musisz rozważyć wszystkie przypadki, co jest
pracochłonne.
24 lis 13:59
:): Aha czyli trzeba wybierać tą stronę, gdzie jest tylko jedna możliwość tak? Bo na lekcji na
tablicy rozpisywali obie strony i dlatego nie wiedziałam jak to ma być. A na kolokwium będzie
zadanie oddzielnie z tabelką i nie wprost, dlatego muszę to umieć. Dzięki wielkie za pomoc
24 lis 14:03
:): Ok, wszystkie przypadki odpadają raczej, dziękuję : d
24 lis 14:04
Trivial: Zawsze trzeba wybierać prostszy sposób − tyczy się to wszystkiego.
24 lis 14:07