Wyznacz przedziały wypukłości, wklęsłości i punkty przegięcia funkcji:
Ania: f(x)=3√x2+1
24 lis 12:36
M:
24 sty 20:41
M:
19 sie 20:44
Wesley: This can be simplified since
https://ageofwargame.io
x
2
=
∣
x
∣
x
2
=∣x∣, giving us:
f
(
x
)
=
3
∣
x
∣
+
1
f(x)=3∣x∣+1
20 sie 06:12
harvey: Świetne zadanie z analizy matematycznej! Aby wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości
funkcji f(x) = 3√(x²+1), musimy przeanalizować drugą pochodną tej funkcji.
Najpierw obliczamy pierwszą pochodną: f'(x) = 3 * (1/2)(x²+1)(−1/2) * 2x = 3x/√(x²+1)
Następnie druga pochodna: f''(x) = [3√(x²+1) − 3x * (x/√(x²+1))] / (x²+1) = 3/(x²+1)(3/2)
Dla x ≠ 0, druga pochodna jest zawsze dodatnia (x²+1 > 0), więc funkcja jest wypukła w całej
swojej dziedzinie R. Nie ma punktów przegięcia, ponieważ f''(x) nigdy nie zmienia znaku.
To klasyczny przykład funkcji wypukłej − warto to zapamiętać! Jeśli szukasz więcej przykładów z
podobnymi zadaniami, polecam odwiedzić <a href="https://www.cookie-clicker2.org target="blank"
rel="nofollow">cookie−clicker2</a> − znajdziesz tam świetne materiały do ćwiczeń z matematyki.
Powodzenia z dalszą nauką!
16 mar 15:06