Równanie trygonometryczne
Ala: 4sin(πx) = 4x2 − 4x + 5
tutaj wiem że lewa strona znajduje się w przedziale <−4, 4> i że tak samo ma być z prawą. Prawa
strona jest równa 4 dla x = 0,5, a większa lub równa od −4 dla zbioru liczb rzeczywistych. Jak
udowodnić że nie ma innych rozwiązań? X nie jest ograniczony żadną dziedziną.
24 lis 12:26
Basia:
Δ = 16−4*4*5 = 16−5*16 = −4*64 = −64
prawa stron przyjmuje wartości z przedziału <4;+
∞)
4sin(πx) nie może być > 4; może być tylko = 4
i masz równanie
4sin(πx) = 4
24 lis 12:30
ZKS:
| | 1 | |
4sin(πx) = 4x2 − 4x + 5 / * |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin(πx) = x2 − x + |
| + 1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin(πx) = (x − |
| )2 + 1 |
| | 2 | |
Zbiór wartości sinusa to [−1 ; 1] natomiast po prawej stronie parabola przyjmuje
wartości od [1 ;
∞) więc jedyny punkt w jakim mogą się przeciąć te dwie funkcje to taki
| | 1 | |
argument dla którego sin(πx) = 1 oraz (x − |
| )2 + 1 zauważamy że tym argumentem |
| | 2 | |
| | 1 | |
jest x = |
| sprawdzając to dostajemy: |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin(π * |
| ) = ( |
| − |
| )2 + 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 = 1
| | 1 | |
Otrzymujemy równanie prawdziwe dla x = |
| . |
| | 2 | |
24 lis 12:35
Ala: Dziękuję ślicznie
24 lis 12:37