Oblicz granicę ciagu liczbowego, pomoże ktoś?
Grzesiek: cn=1√4n+3*2n−√4n+2n+4 Oba pierwiastki są pod kreską ułamkową a na górze tylko
1. Z góry dzieki za pomoc
24 lis 11:56
ZKS:
| | √4n + 3 * 2n + √4n + 2n + 4 | |
limn → ∞ |
| = |
| | 4n + 3 * 2n − 4n − 2n − 4 | |
| | √4n + 3 * 2n + √4n + 2n + 4 | |
limn → ∞ |
| = |
| | 2 * 2n − 4 | |
24 lis 12:04
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez
√4n+3*2n+
√4n+2n+4
licznik =
√4n+3*2n+
√4n+2n+4 =
| | 3*2n | | 2n | | 4 | |
√4n(1+ |
| +√4n(1+ |
| + |
| = |
| | 4n | | 4n | | 4n | |
| | 3 | | 1 | | 4 | |
2n√1+ |
| +2n√1+ |
| + |
| = |
| | 2n | | 2n | | 4n | |
| | 3 | | 1 | | 4 | |
2n*( √1+ |
| +√1+ |
| + |
| ) |
| | 2n | | 2n | | 4n | |
| | 4 | |
mianownik = 4n+3*2n −4n − 2n − 4 = 2*2n−4 = 2n(2− |
| ) |
| | 2n | |
2
n się skróci
| | √1+0+√1+0+0 | |
ułamek → |
| = ..... |
| | 2−0 | |
24 lis 12:09
Grzesiek: dzięki
24 lis 12:42
Grzesiek:
dn= n*√n2+2+3√n3√n4+8+2√n4+4n
24 lis 13:04
Grzesiek: dn= n*√n2+2+3√n/ 3√n4+8+2√n4+4n doprowadziłem do postaci n2+3√n/ 3√n4+2n2 i
wyszła mi granica 12. Dobrze czy trzeba tam jakis wzór skróconego mnozenia zastosowac?
(ukośnik=kreska ułamkowa) z gory dzieki
24 lis 13:14