awdawd
bolo: czy istnieje kat ostry a taki ze sinα=√3/3 tgα=2/3
Wystarczy podstawić to do jedynki trygonometrycznej ? Nie sprawdza mw tedy czy w ogole istnieje
taki kat ? Co ze slowem "ostry" ?
24 lis 11:50
Ajtek:
Ostry czyli 0<α<90
24 lis 11:52
bolo: Jak mam tego uzyc w zadaniu ?
24 lis 12:01
Ajtek:
Jak podstawisz sinα do jedynki trygonometrycznej, obliczysz cosα. Wyjdą dwie wartości, dodatnia
i ujemna. Skoro α jest ostry, to cosα nie może przyjąć wartości ujemnej. Dlatego rozwiązanie
ujemne odrzucasz.
24 lis 12:08
Patryk: | | √3 | |
sinα= |
| jakie to ma rozwiązania ? |
| | 3 | |
24 lis 12:10
Basia:
dokładnie takie:
| | √3 | |
x = arcsin( |
| ) w radianach |
| | 3 | |
nie o to w tym zadaniu chodzi
można bez 1 trygonometrycznej
2cosα =
√3
| | 1 | |
czyli α=30, ale wtedy sinα= |
| |
| | 2 | |
sprzeczność, czyli taki kąt nie istnieje
24 lis 12:21
ZKS:
ctg(x) * sin(x) = cos(x)
| | √3 | |
Lecz sin(x) = |
| ⇒ x ≈ 35o |
| | 3 | |
Wnioskuj sam.
24 lis 12:23