POMOCY
adrian2001: znajdź równanie wysokości trójkąta ABC przechodzącecej przez wierzchołek C jesli
A=(5,4)
B=(3,−1)
C=(−2,3)
24 lis 11:37
Basia:
1. napisać równanie pr.AB
2. napisać równanie prostej k ⊥ pr.AB i przechodzącej przez punkt C
24 lis 11:45
adrian2001: 1 −mam zrobic układ równań dla AB y=ax+b znajde ai b i bede miała prostą
24 lis 11:55
dero2005:

liczymy współczynnik kierunkowy prostej AB
| | yA − yB | | 4+1 | | 5 | |
aAB = |
| = |
| = |
| |
| | xA − xB | | 5−3 | | 2 | |
liczymy współczynnik kierunkowy prostej
h (prostopadłej do AB)
a
AB*a
h = −1
liczymy równanie prostej
h
| | 2 | | 2 | | 4 | |
yh = ah(x − xC) + yC = − |
| (x + 2) + 3 = − |
| x − |
| + 3 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
24 lis 14:20