oblicz
Ania: Różnica dwóch liczb jest równa 369. Iloraz większej z nich przez pewną liczbę naturalną n daje
378 i resztę 2, a iloraz mniejszej z nich przez liczbe o 3 mniejszą od liczby n daje liczbę
761 i resztę 1. Jakie to liczby?
24 lis 11:22
Basia:
y − x = 369
masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi do rozwiązania
24 lis 11:27
Ania: jak to rozwiązać

? Pomocy
24 lis 11:36
Basia: najprościej jak można
(2) mnożysz obustronnie przez n; (3) przez n−3 i masz
y −x = 369
y = 378n+2
x = 761(n−3)+1
podstawiasz do (1)
378n + 2 − 761(n−3) − 1 = 369
wyliczasz n; potem x i y
24 lis 11:42
Ania: Dziękuję Basiu
teraz rozumiem
24 lis 11:58
Ania: podstawiasz do (1)
378n + 2 − 761(n−3) − 1 = 369 (czy tu nakońcu nie powinno być +1)?
ale mi nie wychodzi
robie tak
podstawiasz do (1)
378n + 2 − 761(n−3) +1 = 369
378n+2−761n+2283+1=369
−383n=369−2286
−383n=−1917 /:(−383)
n= 5 2383
potem wychodzi mi
y=1893,97
x=1526,97
nie wiem gdzie robię błąd
24 lis 12:34