matematykaszkolna.pl
wartości funkcji Justyna: Czy funkcja kwadratowa przyjmuje wartości największe czy najmniejsze. Jaka jest ta wartość. Podaj zbiór wartości funkcji. y=3x2−27x−11
20 maj 20:51
Eta: najmniejszą , bo a>0 największą , gdy a<0 więc a= 3 >0 to wartość najmniejsza yw jest w wierzchołku paraboli
 −Δ 
yw =

....... policz
 4a 
zb.wart: to y€ < yw, +∞) , bo ramiona paraboli są skierowane do góry powodzenia!
20 maj 20:56
Justyna: aha. to dziękuje już wiem o co chodzi emotka
20 maj 20:59
AS: rysunekFunkcja kwadratowa w postaci ogólnej ma postać y = a*x2 + b*x + c i a ≠ 0 Gdy a > 0 ramionami skierowana jest do góry i posiada minimum (wartość najmniejszą) Gdy a < 0 ramionami skierowana jest do dołu i posiada maksimum (wartość największą) Wartości te nazywamy ekstremami Wierzchołek tej krzywej W(xw,yw) gdzie −b −Δ xw = −−− yw = −−− gdzie Δ = b2 − 4*a*c 2*a 4*a Zbiór wartości dla a > 0 <yw,) , dla a < 0 (−,yw> Na podstawie tych informacji zastosuj do swego przykładu.
20 maj 21:12
AS: Justynko! Wypisz w Twoim przykładzie a = , b = , c = wylicz ekstrema i ZW i podaj wyniki,,ja sprawdzę czy dobrze i dam odpowiedź.
21 maj 08:09
AS: Nie dostałem odpowiedzi na moją prośbę. Skoro nie chcesz współpracować,nie będę Tobie pomagał.
25 maj 10:27
Mola:): Hm? Po co ma odpowiadać jeśli wyżej napisała, że już wie o co chodzi?
25 maj 10:58
AS: Jeżeli ktoś poświęcił nieco swojego czasu by pomóc, to sama grzeczność nakazuje by odpowiedzieć.
29 maj 06:45