wartości funkcji
Justyna: Czy funkcja kwadratowa przyjmuje wartości największe czy najmniejsze. Jaka jest ta wartość.
Podaj zbiór wartości funkcji.
y=3x2−27x−11
20 maj 20:51
Eta:
najmniejszą , bo a>0
największą , gdy a<0
więc a= 3 >0
to wartość najmniejsza y
w jest w wierzchołku paraboli
| | −Δ | |
yw = |
| ....... policz
|
| | 4a | |
zb.wart: to y€ < y
w, +∞) , bo ramiona paraboli są skierowane do góry
powodzenia!
20 maj 20:56
Justyna: aha. to dziękuje już wiem o co chodzi
20 maj 20:59
AS:

Funkcja kwadratowa w postaci ogólnej ma postać
y = a*x
2 + b*x + c i a ≠ 0
Gdy a > 0 ramionami skierowana jest do góry i posiada minimum
(wartość najmniejszą)
Gdy a < 0 ramionami skierowana jest do dołu i posiada maksimum
(wartość największą)
Wartości te nazywamy ekstremami
Wierzchołek tej krzywej W(xw,yw) gdzie
−b −Δ
xw = −−− yw = −−− gdzie Δ = b
2 − 4*a*c
2*a 4*a
Zbiór wartości dla a > 0 <yw,
∞) , dla a < 0 (−
∞,yw>
Na podstawie tych informacji zastosuj do swego przykładu.
20 maj 21:12
AS: Justynko!
Wypisz w Twoim przykładzie a = , b = , c = wylicz ekstrema i ZW
i podaj wyniki,,ja sprawdzę czy dobrze i dam odpowiedź.
21 maj 08:09
AS: Nie dostałem odpowiedzi na moją prośbę.
Skoro nie chcesz współpracować,nie będę Tobie pomagał.
25 maj 10:27
Mola:): Hm? Po co ma odpowiadać jeśli wyżej napisała, że już wie o co chodzi?
25 maj 10:58
AS: Jeżeli ktoś poświęcił nieco swojego czasu by pomóc,
to sama grzeczność nakazuje by odpowiedzieć.
29 maj 06:45