oblicz
yyy: jak ro rozwiązać
lnx + (x+2)/x +0 , gdzie D: x∊ (0, ∞)
24 lis 11:06
Basia:
tak ma być czy inaczej ?
24 lis 11:28
yyy: tak jak napisałaś
24 lis 11:34
Basia: a jaki to poziom ?
bo jeżeli szkoła średnia to tylko graficznie
24 lis 11:36
yyy: studia
24 lis 11:44
Basia: a co dokładnie masz zrobić ?
bo udowodnić, że to równanie ma rozwiązanie można
natomiast rozwiązać go normalnymi metodami raczej się nie da
24 lis 11:58
yyy: badanie funkcji i to równanie jest już pochodną ale jak go przyrównać do 0 to dalej nie wiem co
zrobić bo nie mogę chyba pomnoży przez x bo i tak mi to nic nie da
24 lis 12:10
Basia: napisz wzór funkcji początkowej, bo coś mi się tu nie podoba
24 lis 12:12
yyy: lnx/x−2
24 lis 12:16
yyy: bo w sumie to równanie co podałam to jest już po podzieleniu (x−2)2 bo to zawsze jest
dodatnie ale jak resztę rozwiązać to nie wiem
24 lis 12:17
Basia:
teraz nie mogę ale za godzinę spróbuję Ci pomóc
24 lis 12:54
yyy: no wzór poczatkowy to lnx/x−2
24 lis 13:47
Basia:
a skąd ja mam wiedzieć gdzie jest to x−2
zadałam
proste pytanie
czy to jest
czy
chyba widać różnicę między tymi wzorami ?
24 lis 14:08
yyy: to przeciez jest / x−2 więc to jest w mianowniku
24 lis 14:18
yyy: więc to jest wzór 1
24 lis 14:19
Basia:
no to skąd taka pochodna jak napisałeś ?
| | 1 | | 1(x−2)−1*x | |
f'(x) = |
| * |
| = |
| | | | (x−2)2 | |
| x−2 | | −2 | | −2(x−2) | |
| * |
| = |
| |
| x | | (x−2)2 | | x(x−2)2 | |
i sprawa jest prosta
24 lis 14:39
yyy: chyba jednak mnie nie rozumiesz
24 lis 14:42
Basia: zapewne; nie rozumiem przede wszystkim jak można nie widzieć różnicy między zapisem
a Ty wyraźnie go nie rozumiesz
o pochodnych będzie można rozmawiać, jak tę różnicę zobaczysz
24 lis 14:53
yyy: no tu wytłumacz mi tą różnicę bo ja mam porostu rozwiązac to co ty masz drugiego napisanego
24 lis 15:05
Basia:
| | x | |
(1) logarytmujesz wyrażenie |
| |
| | x−2 | |
(2) logarytmujesz tylko x i dzielisz przez x−2
przed chwilą pisałeś, że poprawny wzór funkcji to (1)
teraz piszesz, że (2)
zrób zdjęcie, wrzuć gdzieś i daj link
zobaczymy co to
naprawdę jest
24 lis 15:08
24 lis 15:26
Basia:
i co masz zrobić ? policzyć całkę ?
podaj
dokładną treść, a nie to co myślisz, że trzeba zrobić
24 lis 15:29
yyy: badanie funkcji
czyli dziedzina − wiem
pochodna wiem
ale jak przyrównuje ją do zera to nie wiem jak policzyć bo jest lnx
24 lis 15:32
Basia: bo to jest nierozwiązywalne
ktoś dając wam to zadanie albo się pomylił, albo nie pomyślał co robi
| | 1x(x−2) − lnx | |
f'(x) = |
| = |
| | (x−2)2 | |
f'(x) = 0 ⇔ x−2−x*lnx = 0
trochę prostsze, ale i tak nie do rozwiązania normalnymi metodami
24 lis 15:50
aaa: no własnie doszłam do tego i nie wiedział co z tym dalej
24 lis 15:53
Basia:

graficznie widać, że równanie
x−2−x*lnx=0 ⇔
x−2 = x*lnx
nie ma rozwiązania
24 lis 15:54
Basia: algebraicznie też można to udowodnić, ale to strasznie dużo roboty i pisania
24 lis 15:56
Basia: z grafiki też widać, że
x*lnx>x−2 dla x≤(0;+∞)
czyli pochodna jest stale ujemna, a funkcja stale malejąca
24 lis 15:58