Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernych określonych następującymi wzorami:
Go92: | | x2 − 2x + 1 | |
W(x) = |
| |
| | x2 + 5x + 6 | |
Proszę o poprawne rozwiązanie zadania
24 lis 11:02
Krzysiek : NO prosze CIe . Masz postac A/B gdzie B≠0 bo nie mozna dzielic przez 0
Wiec policz kiedy x2+5x+6=0 i dziedzina tej funcji bedzie zbior R \ te miejsca zerowe a
rownanie kwadratowe to sobie rozwiaz sam/a
24 lis 11:31
Basia:
mianownik ≠ 0
x2+5x+6≠0
policz kiedy x2+5x+6 = 0 (Δ itd) i "wyrzuć" liczby dla których to jest prawdą z dziedziny
24 lis 11:32